Реальна історія: як два студенти ВНЗ м. Черкаси працювали влітку офіціантами

03 листопада 2021

Як неповнолітнім особам влаштуватися на роботу влітку «по закону»? Які трудові права мають студенти, що працевлаштовуються «на літні підробітки»? Відповіді на ці питання отримав 20-річний черкасець Павло, який наразі навчається у вищому навчальному закладі.

До фахівців Управління зателефонував молодий чоловік, який представився Павлом. Хлопець попросив надати консультацію щодо зарахування стажування до трудового стажу.

Як з’ясувалося під час спілкування з інспектором праці Управління Держпраці у Черкаській області, Павло разом з товаришем Андрієм наприкінці червня 2021 року влаштувалися до кафе на так зване «стажування офіціантами». Хлопці навчаються на 3 курсі університету за спеціальністю «Біологія» і мріють працювати у заповіднику.

Під час літніх канікул знайти роботу за майбутнім фахом вони не змогли, тому погодилися на нелегку працю у сфері громадського харчування.

Хлопці, хоча і не дуже обізнані з трудового законодавства, проте чули від батьків і однолітків про необхідність належного оформлення на роботі. З власником кафе студенти домовилися про офіційну роботу протягом 2 місяців з оплатою праці 7 тисяч грн плюс «чайові». Крім того, фізична особа-підприємець запевнив майбутніх працівників, що внесе записи про перше їх робоче місце до трудових книжок і ці два місяці вони будуть працювати офіційно, із зарахуванням трудового стажу та відрахуванням єдиного соціального внеску до Пенсійного фонду.

За словами Павла, вони чесно працювали весь цей час. До лікарів не зверталися і свої зміни жодного разу не пропускали. Власник кафе часто їх хвалив як зразкових офіціантів, обіцяв надати найкращі рекомендації для наступного місця роботи.

Проте у вересні, після звільнення, хлопці не отримали жодних записів до трудових книжок і не знайшли інформації про сплату ЄСВ роботодавцем. Як їм пояснив власник бізнесу, вони не працювали, а лише «стажувалися», проходили «трудову практику». Відповідно, працевлаштувати їх він не міг згідно з законодавством. Як стверджував цей горе-роботодавець «не можна працевлаштувати студента без відповідного фаху офіціанта всього на два місяці».

У розмові з інспектором праці студент Павло з’ясував, що їх з другом просто надурив непорядний бізнесмен. Працівник не може бути допущений до роботи без укладання трудового договору, належно оформленого наказом чи розпорядженням власника, та повідомлення до територіального органу податкової служби про прийняття на роботу працівника.

Тобто, власник кафе, за бажання, цілком міг працевлаштувати двох студентів шляхом укладення строкового трудового договору, проте свідомо порушив вимоги трудового законодавства. Внаслідок його дій два наполегливих і працелюбних хлопця працювали по 8 годин на день, а натомість отримали розчарування у людській порядності.

Як запевнив Павло, відтепер він всім своїм друзям розкаже, що перше місце роботи повинно бути лише офіційним, щоб надалі впевнено захищати свої інтереси. Стажування – то лише відмовки непорядних роботодавців, які хочуть нажитися на молоді, яка не знає законів.

На жаль, хлопці відмовилися назвати роботодавця і не вимагали поновити їх трудові права. Зі студентами проведено роз’яснювальну роботу і переконано, що ґрунтовне знання трудового законодавства дозволить їм у подальшому впевнено захищати власні права.

Фахівці Управління Держпраці у Черкаській області планують надалі більш активно проводити інформаційно-роз’яснювальну роботу зі студентською молоддю, щоб запобігти подібним неприємним історіям від людей, які тільки-но розпочинають трудовий шлях.

Щоб запобігти порушенням з боку непорядних роботодавців, закликаємо школярів, ліцеїстів, студентів та неповнолітніх працівників переглянути інформаційні матеріали Держпраці щодо праці молоді: https://dsp.gov.ua/podolannia-nelehalnoi-zainiatosti/iak-pravylno-oformyty-nepovnolitnoho-pratsivnyka/