Реальні історії. Як консультація інспектора праці допомогла працівниці з Херсону отримати зарплату та припинити трудові відносини із роботодавцем

18 травня 2023

Наталія (ім’я змінено) за освітою фармацевт. Проблем із роботою ніколи не мала. Однак, після вторгнення рф в Україну ситуація на ринку праці істотно погіршилася. Знайти роботу в Херсоні виявився досить складно, але цілеспрямованій Наталії вдалося працевлаштуватися фармацевтом у щойно відкритій аптеці.

Проте на новій роботі півтора місяця жінці не виплачували заробітну плату, тому вона вирішила звільнитись. Однак провести розрахунок та віддати їй трудову книжку роботодавець не захотів.

Наталія вирішила звернутись до Південного міжрегіонального управління Держпраці для захисту своїх прав.

Інспектор провів роз’яснювальну роботу із роботодавцем щодо запобігання негативним наслідкам порушення законодавства про працю.

Посадовець підкреслив, що працівник має право на оплату своєї праці, а роботодавець має обов’язок щодо вчасної та повної оплати праці працівників. Наголосив на відповідальності перед законом за невиплату розрахункових коштів та невидачу трудової книжки при звільненні.

Власник аптеки прислухався до застережень інспектора. Наступного дня Наталії підписали заяву на звільнення, виплатили всі належні кошти при звільненні та видали трудову книжку.

Так оперативна роз’яснювальна робота інспектора праці допомогла Наталії відновити порушені права. Роботодавець, в свою чергу, дізнався як не допускати порушень законодавства про працю відносно своїх працівників. Беззаперечним тому підтвердженням є факт офіційного працевлаштування шести працівників у аптеку та вчасна виплата заробітної плати.