Своєчасне проведення періодичних медоглядів працівників – один з механізмів запобігання виробничого травматизму

16 листопада 2021

Одним з дієвих механізмів моніторингу умов праці та здоров’я працівників є виконання роботодавцями наказу Міністерства охорони здоров’я України від 21.05.2007 №246 «Про порядок організації медичних оглядів працівників певних категорій», на підставі якого проводяться періодичні медичні огляди працівників певних категорій. На цьому наголосила начальник відділу з питань гігієни праці та експертизи умов праці Управління Олена Нікітенко під час проведення превентивних заходів для керівників суб’єктів господарювання області.

Фахівець Управління акцентувала увагу керівників підприємств Черкащини на обов’язковості проведення медичних оглядів працівників та закликала роботодавців до 1 грудня подати на погодження до Управління необхідні документи для організації своєчасного проведення медичних оглядів.

«Процедура доволі тривала, тому закликаю не чекати 1 грудня і завчасно звертатися до Управління Держпраці, щоб уникнути адміністративної відповідальності», – підкреслила Олена Нікітенко.

Відповідно до вимог законодавства, мають проводитися медичні огляди працівників, зайнятих на важких роботах, роботах зі шкідливими чи небезпечними умовами праці, або таких, де є потреба у професійному доборі, щорічні обов’язкові медичні огляди осіб віком до 21 року.

Роботодавець має забезпечити своєчасну та організовану явку працівників на медогляд та обстеження.