Заходами з легалізації праці охоплено малий і середній бізнес Городищенської територіальної громади

30 березня 2021

Інспектори праці Управління Держпраці у Черкаський області спільно з фахівцями відділу взаємодії з роботодавцями Городищенської районної філії Черкаського обласного центру зайнятості провели інформаційно-роз’яснювальну роботу щодо легалізації зайнятості населення серед підприємців Городищенської територіальної громади.

Превентивні заходи проведено з метою запобігання типових порушень трудового законодавства і законодавства з охорони праці.

Як наголосили під час проведення заходів інспектори праці Управління, легалізація зайнятості населення – вимога сьогодення. Багато роботодавців малого та середнього бізнесу з метою мінімізації витрат не укладають трудові договори з найманими працівниками. Виплачуючи заробітну плату неофіційно, «у конвертах», роботодавець позбавляє свого працівника права на основну та додаткову відпустки, на оплату лікарняного, на дотримання встановленої законодавством норми тривалості робочого часу, на допомогу по безробіттю, на гарантії за колективним договором, на соціальне страхування від нещасних випадків на виробництві, на пенсійне забезпечення тощо.

Погоджуючись на неофіційне працевлаштування, наймані працівники повинні розуміти негативні наслідки, пов’язані з відсутністю захисту своїх трудових прав у разі скрутних життєвих обставин.