Завершено розслідування групового нещасного випадку з чотирма працівниками

11 січня 2022

Обставини, за яких стався нещасний випадок

Спеціальна комісія Управління Держпраці у Черкаській області завершила розслідування групового нещасного випадку, що стався з 4 працівниками сільськогосподарського підприємства м. Умань.

У зв’язку з виробничою необхідністю керівник сільськогосподарського підприємства видав наказ про встановлення суботи робочим днем для працівників розсадного комплексу. Відповідно до наказу овочівники підприємства прийшли на роботу, переодягнулися у спецодяг і спецвзуття, пройшли дезінфекцію та о 08 год. приступили до роботи.

Керуючий відділенням дав усне розпорядження бригаді працівників проводити пікіровку та розсаджувати розсаду у підготовлений ґрунт за робочими столами, які знаходилися у приміщенні для вирощування розсади.

Бригада у кількості 14 осіб приступила до виконання завдання. На висоту близько 2 метри, за допомогою талі, була піднята система обігріву теплиці. Робочі столи стояли праворуч від входу біля стіни, під системою обігріву теплиці.

О 08:20 год. обірвався трос кріплення підняття трубопроводу системи обігріву теплиці і трубопровід упав донизу на працівників бригади, травмувавши 4 осіб. Колеги постраждалих викликали на місце події медичну сестру, головного інженера та автомобіль швидкої медичної допомоги.

Потерпілим надано першу долікарську допомогу та доставлено до лікарні.

Причина нещасного випадку – організаційна:
Основна:
Незадовільний технічний стан, у тому числі засобів виробництва.
Супутня:
– невиконання посадових обов’язків.

Заходи щодо запобігання подібним нещасним випадкам, гострим професійним захворюванням (отруєнням), аваріям

– Обставини та причини групового нещасного випадку довести до відома працівників.
– Провести позаплановий інструктаж з питань охорони праці працівникам.
– Забезпечити функціонування системи управління охороною праці відповідно до вимог законодавства.
– Забезпечити проведення технічних оглядів вантажопідіймального обладнання.
– Провести позачергове навчання та перевірку знань з питань охорони праці інженеру і керуючому відділення.

Висновок комісії

Груповий нещасний випадок з овочівниками визнано пов’язаним з виробництвом відповідно до підпункту 2 пункту 52 Порядку розслідування та обліку нещасних випадків, професійних захворювань та аварій на виробництві, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 17 квітня 2019 року № 337.