На Черкащині підбито підсумки 3 місяців інспекційної кампанії щодо виявлення незадекларованої праці

20 жовтня 2021

У Черкаській області завершилася інспекційна кампанія з питань виявлення неоформлених трудових відносин, розпочата 01 липня 2021року.

Впродовж липня – вересня 2021 року державними інспекторами Управління проведено 36 заходів державного контролю з питань оформлення трудових відносин відповідно до норм чинного законодавства.

За результатами проведених заходів контролю виявлено 13 суб’єктів господарювання, які використовували працю 212 найманих працівників без укладення трудового договору або на підставі цивільних договорів, які мають ознаки трудового договору.

Найчастіше незадекларовані працівники використовувалися у сферах сільського господарства, торгівлі, організації харчування та надання послуг населенню.

Виявлено факт використання фізичною особою без державної реєстрації суб’єкта господарювання найманої праці 15 працівників.

Фахівці Управління перевірили 21 фізичну особу-підприємця, які є платниками єдиного податку першої – третьої груп. Під час перевірок у них виявлено 75 незадекларованих працівників.

За результатами заходів державного контролю внесено 15 приписів на усунення виявлених порушень, складено та передано до суду 5 протоколів про адміністративне правопорушення за ч. 3 ст. 41 Кодексу України про адміністративні правопорушення. Винесено 6 постанов про накладення фінансових санкцій за допуск працівників до роботи без оформлення трудового договору на суму 7,92 млн грн.

Інформація до відома

Інспекційна кампанія з питань виявлення неоформлених трудових відносин тривала з 1 липня по 30 вересня. До кампанії були залучені Державна служба України з питань праці, Державна податкова служба України, Національна поліція України, Державна служба України з безпеки на транспорті, Державна служба України з лікарських засобів та контролю за наркотиками, Державна міграційна служба та органи місцевого самоврядування.

Попри завершення інспекційної кампанії з виявлення неоформлених трудових відносин, посадові особи Управління перевірятимуть суб’єкти господарювання повторно у випадку, якщо фіксуватиметься зменшення кількості працівників за незмінного рівня господарської активності компанії.

Відповідно до ст. 265 Кодексу законів про працю України, у разі вчинення роботодавцем вищевказаного порушення повторно протягом двох років – передбачено накладення штрафу у тридцятикратному розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої законом на момент виявлення порушення, за кожного працівника, стосовно якого скоєно порушення. Сплата штрафу не звільняє від усунення порушень законодавства про працю.

Дізнайтеся більше про незадекларовану працю за посиланням: https://dsp.gov.ua/podolannia-nelehalnoi-zainiatosti/