Про ризики «тіньової зайнятості» йшлося на семінарі у центрі зайнятості

01 лютого 2022

З метою недопущення використання незадекларованої праці фахівець Управління Тетяна Томіленко провела семінар з шукачами роботи Черкаського міського центру зайнятості.

Посадовець роз’яснила учасникам у чому суттєві відмінності між трудовим і цивільно-правовим договором та чим неофіційне працевлаштування може зашкодити працівнику і роботодавцю. Представник Управління поінформувала про порядок оформлення трудових відносин, види трудового договору тощо.

Як наголосила головний спеціаліст Управління, при неофіційному працевлаштуванні найгірше для працівника ситуація складається у разі настання нещасного випадку, оскільки людині досить складно довести, що травмування сталося на роботі і саме з вини роботодавця. На жаль, жодної державної соціальної допомоги такий постраждалий може не отримати.

«Працівники повинні розуміти ризики неофіційного працевлаштування, пов’язані із захистом трудових прав та соціальним захистом у разі скрутних життєвих обставин», – наголосила Тетяна Томіленко на семінарі.

Головний спеціаліст Управління підкреслила, що працівники, які оформили трудові відносини належним чином, отримують:
– захист від незаконного звільнення;
– безпечні умови праці;
– захист від необґрунтованих штрафів;
– нормований робочий час;
– регулярну виплату зарплати не нижче мінімальної;
– страхові виплати в разі непрацездатності тощо.

На завершення заходу фахівець Управління розповіла про проблемні питання, з якими найчастіше працівники і роботодавці звертаються до посадових осіб Держпраці.