Роботодавці Черкащини добровільно сплачують фінансові санкції у зниженому розмірі

26 серпня 2021

На Черкащині триває проведення інформаційно-інспекційної кампанії «Виходь на світло», мета якої – подолання неофіційної зайнятості. Результати проведених посадовими особами Управління інспекційних відвідувань свідчать, що не всі роботодавці області дотримуються вимог трудового законодавства.

У разі порушення законодавства з питань праці юридичні та фізичні особи – підприємці, які використовують найману працю, несуть фінансову відповідальність згідно зі статтею 265 Кодексу законів про працю України. Роботодавцю, який порушив вимоги трудового законодавства, надається один місяць з дня прийняття постанови про накладення штрафу за порушення вимог законодавства про працю для добровільного її виконання. Відповідно до законодавства роботодавець має право сплатити 50% розміру штрафу протягом десяти банківських днів з дня вручення постанови про накладення штрафу за порушення вимог законодавства про працю. У такому випадку постанова вважається виконаною.

Все більше роботодавців Черкаської області користуються можливістю добровільно сплатити фінансові санкції у зниженому розмірі.

Так, у липні 2021 року фахівці Управління перевірили 9 продовольчих магазинів у м. Умань, що належать фізичній особі – підприємцю. Під час проведення інспекційного відвідування інспектори праці Управління виявили порушення законодавства про працю з питань працевлаштування працівників. За результатами інспекційного відвідування посадові особи Управління внесли припис про усунення виявлених порушень. На роботодавця Управлінням також накладено фінансові санкції у сумі 420 тис. грн.

ФОП отримав докладні роз’яснення фахівців Управління з питань трудового законодавства і скористався можливістю сплатити лише половину розміру штрафу у десятиденний термін з моменту вручення постанови про накладення штрафу.